1 tahun 4 bulan

​Umur ni macam baby lagi kan? 

Makan suap, pakai diapers, comel dan manja. Anda memanjakan dan menatangnya bagai minyak yang penuh. 

Jangan terleka dengan kecomelan anak anda. Jom didik anak menjadi bijak. 

1) Ajar anak tunjuk anggota badan.

2) Ajar anak rutin ; buang sampah dalam bakul sampah, letak baju dalam bakul, susun kasut sebelum masuk rumah.

3) Ajar anak ikut arahan mudah ; ambil bantal, ambil remote, bagi abang/ayah/kakak, letak kat meja. 

4) Ajar bunyi mudah seperti “miaw, moo, kok kok kok, pon pon, aum, nyam nyam…”.

5) Ajar bermain yang pelbagai jenis ; kereta, teddy bear, bola, masak, Lego, dinasour, make up dan sebagainya. 

6) Ajar gerakan mudah dalam nyanyian. Lagu Didi & Friend pun boleh. Asalkan ada gerakkan khusus bagi setiap perkataan yang disebut. 

7) 1 buku cerita setiap hari. Cerita tentang gambar sambil tunjuk. 

8) Lekatkan kertas majong di dinding. Bagi dia conteng, cop, sesuka hati (hanya di kawasan tersebut saja).

9) Main bayang-bayang.

10) Isyarat gerakan rutin seperti “salam, bye, habis, flying kiss, give me 5, tadah tangan doa dan amin.”

Umur ni kebiasaannya anak sudah mula bercakap perkataan pertama. Jika belum ada, masih dikira julat normal. 

Jika sudah 2 tahun tapi masih tak bercakap, itu dikira terkeluar dari julat normal. 

Pendaftaran untuk bengkel di KL masih dibuka. Jom belajar cara untuk melatih sendiri anak di rumah. 

Bengkel Terapi Pertuturan untuk Ibu Bapa 

26/11/2016, Sabtu.

UTM Jalan Tun Razak, KL

Ruby Speech Therapy

wsap 0133109703

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: