Terapi pertuturan untuk kanak-kanak down syndrome.

Kanak-kanak down syndrome menghadapi cabaran IQ yg amat hebat. Mereka seringkali mudah lupa sesuatu pelajaran. Ini menyebabkan mereka perlu ulangan berkali ganda berbanding kanak-kanak biasa.

Kanak-kanak down syndrome juga mengalami cabaran dari sudut struktur fizikal. Kebanyakkan mereka mempunyai saiz lidah yang lebih besar berbanding rahang. Ini menyebabkan kita sering lihat mereka seperti terjelir lidah ketika ingin bercakap atau semasa makan.

Ada antara mereka juga mempunyai otot yang dinamakan hypotonia. Ini menyebabkan mereka kelihatan lembik semasa bayi. Namun, masalah ini dapat diatasi melalui terapi yang intensif.

Secara umumnya kanak-kanak down syndrome selalunya bersifat ceria, sukakan muzik, tarian, cermin, mudah meniru pergerakkan dan mempunyai karakter masing-masing.

Oleh itu, sebagai therapist, saya sering menggunakan kelebihan mereka ini untuk memudahkan mereka mempelajari pertuturan.

Ibu bapa juga boleh menggunakan elemen muzik, tiru aksi dan tema keceriaan untuk merangsang kemahiran anak2 down syndrome.

Selamat mencuba.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: